3- از قانون آیین دادرسی کیفری

وکالت در قوانین آیین دادرسی
وکالت در قوانین آیین دادرسی

3- از قانون آیین دادرسی کیفری

(مصوب 9 رمضان 1330 قمری با اصلاحات و الحاقات)


ماده 59 ب ـ در امور جنحه اعم از جرائم مشهود و غیر آن در صورتی كه متهم و شاكی حاضر بوده یا فقط متهم حاضر و شاكی در بین نبوده یا گذشت كرده باشد و تحقیقات مقدماتی هم كامل باشد دادستان با اعزام متهم و هدایت شاكی ( در صورت حضور) به دادگاه، دعوی كیفری را بلافاصله شفاهاً در دادگاه مطرح خواهد نمود.

در این مورد دادگاه بدون تأخیر تشكیل جلسه داده و به متهم اخطار خواهد كرد كه حق دارد برای تعیین وكیل و تدارك دفاع درخواست مهلت نماید، در این صورت حداقل سه روز به او مهلت داده می شود. این اخطار و جواب متهم باید در صورتمجلس دادگاه قید شود.

در صورت درخواست مهلت، دادگاه می تواند از متهم تأمین اخذ نماید، هرگاه متهم از این حق استفاده نكند دادگاه در همان جلسه رسیدگی و به صدور حكم مبادرت خواهد نمود ...

ماده 102 ـ هرگاه متهم نوشتجات خود را برای استتار به وكیل خودش سپرده باشد مستنطق حق دارد كه نوشتجات مذكوره را در حضور وكیل معاینه نماید.

ماده 112 ـ احضار شده باید شخصاً حاضر شود و اگر نمی تواند حاضر شود باید اعتذار موجه خود را ثابت كند.

تبصره (الحاقی 23/11/1335 و 30/11/1335) ـ متهم می تواند یك نفر از وكلاء رسمی دادگستری را همراه خود داشته باشد وكیل متهم بدون مداخله در امر تحقیق پس از خاتمه بازجویی می تواند مطالبی را كه برای روشن شدن حقیقت و دفاع از متهم یا اجرای قوانین لازم بداند به بازپرس تذكر دهد اظهارات وكیل در صورتجلسه منعكس می گردد.

ماده 210- مدعیان خصوصی می توانند شخصاً یا توسط وکیل شکایت نمایندوکلا تابع قواعدی هستند که در قوانین تشکیلات عدلیه و قوانین محاکمات حقوقی مقرر است.

ماده 221 – شخصی که احضار شده می تواند شخصاً حاضر شود یا وکیل بفرستد ولی اگر محکمه صلح حضور او را لازم دید باید شخصاً حاضر شود.

ماده 223 – در روز رسیدگی به مدعی اطلاع داده می شود در موارد اعلامماتی که مامورین دولتی در باب جرمی داده اند خود یا نماینده آنان با وکالت نامه باید حاضر شوند.

ماده 242 – طرفین چه حاضر باشند و چه نباشندحق دارند برای مرافعه وکیل معین کنند.

ماده 273 (اصلاحی 1/5/1337) – هرگاه متهم در موعد مقرر با داشتن عذر موجهی حاضر نشود تجدید وقت می شود و در صورتی که بدون عذر موجه حاضر نشود و وکیل هم نفرستد دادگاه در غیاب متهم رسیدگی می کند.

ماده 308 ـ در مواردی كه مدعی العموم بیان ادعا به محكمه داده است سواد آن و صورت اشخاصی كه به محكمه احضار می شوند به متهم ابلاغ و اعلام می شود كه هرگاه وكیلی انتخاب كرده است به محكمه معرفی نماید و ...

ماده 309 (اصلاحی 1/5/1337)ـ متهم می تواند از رئیس دادگاه تقاضا كند وكیلی برای او معین نماید. هرگاه دادگاه با توجه به اوضاع و احوال امر تعیین وكیل را لازم بداند وكیلی از وكلای مجاز برای متهم تعیین می كند و الاّ بدون قبول درخواست متهم رسیدگی می نماید. اقدامات وكیل مجانی است مگر این كه وكیل متهم درخواست تعیین حق الوكاله نماید در این صورت هرگاه دادگاه متهم را قادر به تأدیه حق الوكاله بداند مبلغی كه متناسب با اقدامات وكیل و اوضاع و احوال متهم باشد به نظر خود تعیین و در رأی قید می نماید و الاّ درخواست وكیل را رد می كند. تقاضای تعیین وكیل تسخیری باید تا اولین جلسه رسیدگی به عمل آید و پس از آن پذیرفته نیست.

ماده 310 (اصلاحی 1/5/1337) ـ تقاضای تغییر وكیل تسخیری از طرف متهم جز در موارد رد مذكور در ماده 208 آیین دادرسی مدنی پذیرفته نیست.

ماده 313 (اصلاحی 1/5/1337) ـ در كلیه امور جزائی ( به استثناء امور جنائی) هرگاه متهم وكیل تسخیری یا وكیل انتخابی داشته باشد ابلاغ وقت دادرسی به وكیل كافی است مگر این كه دادگاه حضور متهم را لازم بداند.

ماده 314 (اصلاحی 1/5/1337) ـ در كلیه امور جزائی متهم می تواند حداكثر تا 3 نفر وكیل انتخاب نماید. عدم حضور یك یا هر سه وكیل بدون عذر موجه مانع رسیدگی نیست و در صورت عدم حضور یك یا دو وكیل، دادگاه با حضور وكیل دیگر رسیدگی می نماید. دادگاه جنائی از این قاعده مستثنی است و لااقل یك نفر وكیل باید حضور داشته باشد.

ماده 315 (اصلاحی 1/5/1337) ـ هرگاه متهم بدون عذر موجه حاضر نشود و وكیل هم نفرستد در صورتی كه دادگاه حضور متهم را لازم نداند رسیدگی و حكم صادر می كند مگر آن كه دادگاه حضور متهم را لازم بداند كه در این صورت شخص متهم را احضار و اگر حاضر نشود جلب خواهد شد.

ماده 316 ـ ... در مورد احكام موضوع این ماده هرگاه وقت دادرسی به متهم ابلاغ واقعی نشده باشد همچنین هرگاه متهم یا وكیل او لایحه دفاعیه نداده باشد یا در یكی از جلسات حضور نیافته باشد حكم غیابی محسوب و ظرف مدت ده روز از تاریخ ابلاغ قابل واخواهی در همان دادگاه است.

ماده 317 (اصلاحی 2/11/1352) ـ سایر احكام دادگاه جنحه كه بدایتاً صادر می شود حضوری محسوب و ظرف ده روز از تاریخ اعلام یا ابلاغ قابل شكایت پژوهشی در دادگاه استانی است كه دادگاه جنحه در حوزه آن واقع است. درخواست رسیدگی پژوهشی باید ظرف مهلت قانونی به دفتر دادگاه صادر كننده حكم یا قرار پژوهش خواسته و یا به دفتر بازداشتگاهی كه متهم در آن زندانی است تسلیم شود. دادگاه استان در صورتی كه حضور متهم را لازم نداند بدون تعیین جلسه رسیدگی كرده و حكم می دهد مگر آن كه متهم یا وكیل او حتی یك بار هم در جلسه دادگاه جنحه حاضر نشده یا لایحه دفاعیه نفرستاده باشد كه در این صورت احضار متهم الزامی است.

ماده 326 ـ متهم یا وكیل او حق دارد بعد از آن كه حاضر شد به دفترخانه محكمه رفته از دوسیه اظهارات مدعی خصوصی و عمومی نسبت به خود اطلاعات لازمه را تحصیل نماید.

ماده 329 ب ـ وقت جلسه كه برای استماع شهادت یا اطلاعات اهل خبره به ترتیب ماده قبل معین می شود باید قبلاً به اطلاع مدعی العموم و متهم و وكیل مدافع او و مدعی خصوصی برسد مگر اینكه اطلاع دادن به آنها به واسطه بیم تأخیر میسر نباشد. در هر حال حضور آنها در موقع استماع شهادت یا اطلاعات اهل خبره در این موارد ضروری نخواهد بود ولی حق خواهند داشت صورت مجلسی كه از اداء شهادت شهود یا اطلاعات اهل خبره به این ترتیب تنظیم شده است قبل از جلسه رسیدگی به اصل اتهام ملاحظه نمایند.

ماده 352 ـ روز رسیدگی بر حسب اصول به طرفین اعلام می شود. طرفین می توانند شخصاً حاضر شوند یا وكیل بفرستند ولی اگر حاضر نشدند و وكیل هم نفرستادند رسیدگی محكمه استیناف به تأخیر نمی افتد مگر در مواردی كه محكمه استیناف حضور طرفین و اشخاصی را كه در امر جزائی دخیلند لازم بداند.

ماده 355 (اصلاحی 1/5/1337) – احکام دادگاه استان به هر صورت حضوری محسوب و فقط قابل فرجام است هرگاه حکم حضوراً به متهم اعلام شده باشد از روز اعلام والا از روز ابلاغ قانونی قابل شکایت فرجام است و اگر دادرسی پژوهشی بدون حضور متهم یا وکیل او به عمل آمده باشد از تاریخ ابلاغ واقعی قابل فرجام است.


فصل ششم : در محاکمه جنایی


مواد 361 الی 415 لغو و مقررات زیر مصوب اول مرداد 1337 جایگزین آن شده است :

ماده 2 – دادگاه جنایی از اعضا دادگاه استان تشکیل می شود و ...

ماده 3 – برای تکمیل دادگاه جنایی از وکلای پایه دادگستری میتوان دعوت کرد وزارت دادگستری اشخاصی را که در هر حوزه مقتضی بداند در اول هر سال تعیین و به رئیس کل دادگاه استان معرفی می نماید. تکمیل دادگاه جنایی از وکلای دادگستری وقتی است که اعضا دادگاه شهرستان و استان به قدر کفایت نباشد ولی در هر حال اکثریت هیئت حاکمه باید از قضات شهرستان و استان به قدر کفایت نباشد ولی در هر حال اکثریت هیئت حاکمه باید از قضات دادگستری باشد و جهات رد قاضی نسبت به وکلایی که در دادگاه شرکت می نماید نیز جاری است.

ماده 9 – پس از وصول پرونده به دفتر دادگاه جنایی، مدیر دفتر ظرف پنج روز باید به متهم اخطار کند :

هرگاه وکیلی انتخاب نموده ظرف ده روز با قبول وکالت به دفتر دادگاه معرفی نماید هرگاه متهم وکیل خود را معرفی نکرد مدیر دفتر پرونده را نزد رئیس دادگاه ارسال می دارد که از میان وکلای مجاز وکیلی برای متهم تعیین نماید.

جز در مواردی که برای رد قاضی پیش بینی شده و یا در قوانین وکالتی مذکور است متهم حق رد یا تقاضای تغییر وکیل تسخیری را ندارد.

ماده 10 – هیچ متهمی نمی تواند بیش از سه وکیل داشته باشد استعفای وکیل تسخیری یا انتخابی یا عزل وکیل پس ز تشکیل جلسه محاکمه پذیرفته نیست.

ماده 11 – هرگاه متهم بیش از یک وکیل داشته باشد و یکی از آنها روز محاکمه ولو با عذر موجه حاضر نشود، دادگاه با حضور وکیل دیگر رسیدگی خواهد کرد.

ماده 12 – پس از تعیین وکیل، مدیر دفتر بلافاصله به متهم و وکیل او و مدعی خصوصی که ضرر و زیان خود را مطالبه کرده باشد اخطار می نماید کلیه اعتراضات خود را ظرف ده روز تسلیم نماید. چنانچه متهم یا وکیل او تقاضای مهلت کند رئیس دادگاه می تواند برای یک مرتبه ده روز دیگر مهلت دهد.

در مورد ماده 9 که رئیس دادگاه تعیین وکیل تسخیری برای متهم می نماید مدت اعتراض در هر حال اعم از اینکه متهم بعداً وکیل دیگری نیز تعیین کند یا نه از همان تاریخ ابلاغ به وکیل تسخیری مذکور احتساب خواهد شد.

ماده 13 – متهم و مدعی خصوصی یا وکلای آنها باید کلیه اعتراضات خود را از قبیل ناقص بودن تحقیقات یا ایراد مرور زمان و عدم صلاحیت یا رد دادرس یا قابل تعقیب نمودن عمل انتسابی و لزوم رسیدگی به دلایل دیگر یا دلایل جدید و کافی نبودن دلایل و غیره را ظرف مهلت مقرر به دفتر دادگاه تسلیم نمایند ...

ماده 17 – هر کاه دادگاه در جلسه مقدماتی پرونده را کامل تشخیص داده و قضیه را قابل طرح در جلسه علنی دادگاه جنایی بداند رئیس دادگاه دستور احضار متهم، مدعی خصوصی، وکلای آنها و سایر اشخاصی را که برای ادای شهادت و غیره لازم تشخیص شده است صادر می کند.

ماده 23- متهمی که وکیل مدافع او را دادگاه تعیین کرده در صورت تمکین باید حق الوکاله بپردازد و دادگاه به قاضای وکیل در ضمن صدور رای و یا بعد از آن مبلغ آن را به نظر خود تعیین و حکم به پرداخت آن مبلغ صادر می نماید.

ماده 451 – در موقع رسیدگی، عضو ممیز گزاش پرونده و اوراق را که لازم است قرائت می نماید و متداعیین یا وکلای آنان در صورتی که احضار شده باشند می تواند با اجازه رئیس شعبه مطالب و توضیحات خود را اظهار نمایند ...

ماده 452 – متداعیین یا وکلای آنان برای رسیدگی فرجامی احضار نمی شوند مگر اینکه رئیس شعبه برای ادا توضیحات حضور آنان را لازم بداند ...

ماده 485 – قبل از اجرای حکماعدام، آداب مذهبی توسط اشخاصی که صلاحیت دارند نسبت به محکوم علیه باید اجرا شود در موقع اعدام .... وکیل محکوم علیه نیز می تواند حاضر شود ... .



+ 0
مخالفم - 0
نظرات : 0
منتشر نشده : 0

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید



کد امنیتی کد جدید

درباره سایت وکیل نا

سایت وکیل­ نا به منظور اطلاع­ رسانی و آگاهی ­بخشی به عموم مردم و اکثرا کسانی که دانش تخصصی حقوقی نداشته و در زندگی روزمرۀ خود ممکن است با مسائل حقوقی و قضایی مواجه شوند ایجاد گردیده است.

درج آگهی در وکیل نا برای عموم وکلا آزاد است و مسئولیت اطلاعات وارد شده با آگهی دهنده می‌باشد. لطفا قبل از هر گونه اقدام از اعتبار و کیل مربوطه مطمئن شوید.

© تمامی حقوق این سایت برای وکیلنا محفوظ است.

/ طراحی و اجرا: آرادپرداز